İstanbul Valiliği ile yapılan görüşmede ekmeğin satış fiyatı ne kadar diye sorduk. Valilikten aldığımız yanıt ise 200 gr ekmeğin satış fiyatı 6,5 lira olduğuydu. Sahada karşılaşılan fiyat ise 6,5 liradan çok daha fazla.
TİCARET BAKANLIĞI’NDAN VALİLİĞİE TALİMAT
Ticaret Bakanlığı, İstanbul’da ilçeden ilçeye bir fiyat değişikliği söz konusu mu diye sordu. Bakanlığın belirlediği rakamlarda satışlar gerçekleştiriliyor mu diye soruldu. İstanbul Valiliği ekipleri de olaya dahil oluyorlar. Daha sonra 822 fırının bu kurala aykırı şekilde hareket ettiği tespit edildi. Bu tespit üzerine CNNTÜRK ekibi farklı semtlere gitti ve farklı fırınlardan fiyatlar aldı.
EKMEK HANGİ İLÇEDE KAÇ LİRADAN SATILIYOR?
Şişli’den alınan ekmek 280 gr ve fiyatı 10 TL idi. TÜKONFED Hukuk Komisyonu Üyesi Dr. Mücahit Saraçlı “Ekmeğin ortalama gramajı yani istenilen gramının 250 gram olduğu ve fiyatının 8 lira olması isteniyor. Fakat gramaj oynamaları ile birçok fırın fiyat artırımına gidiyor. Bu kesinlikle yasal değil. Tüketicilerin böyle bir şeyle karşılaştıklarında şikayet edecekleri yer de var” dedi.
250 gr diye satılan ekmeğin 230 gram çıktığını da gördük dedi CNNTÜRK muhabiri. Bağcılar’dan alınan ekmeğin gramajı da 222 ve fiyatı da 8 TL. Aslında ekmeğin olması gereken gramajı 250’dir. Esenler’den aldığımız ekmek ise 224 gr ve fiyatı da 8 TL. Yüzde 10 gibi bir gramaj eksikliği var. Almadığı tüketmediği bir ekmeğin fiyatı da ödenmiş oluyor. Ortaköy’den alınan ekmeğin fiyatı ise 10 TL ve gramajı ise 222. Burada ise haksız kazanç biraz daha fazla. Fiyatta ve gramajda kesinlikle oynanmaması gerekiyor.
KOMİSYONDAN EKMEK İLE İLGİLİ ÖNERİ
Ticaret Bakanlığı’na 210 gram ekmeğin fiyatının 8 lira olması ekmekçiler komisyonu tarafından önerilmiş ve bakanlıktan ret cevabı gelmiş. Denilmiş ki; hayır 200 gr ekmek 6,5 lira olacak.
FİYAT FARKLARININ SEBEBİ NE?
Dr. Mücahit Saraçlı “Fırınlar semtlere göre satarken tepki alamayacak şekilde gramajda veya fiyatta oynama yapıyorlar. Aslında ekmekteki fiyatın belirlenmesinde yetkili merci Fırıncılar Odası. Bunu odanın belirlenmesi ile birlikte uygulama hakkını devlet kendilerine vermiyor. Çünkü bildiğimiz gibi ekmek halkın ana tüketim maddesi. Fırıncılar Odasına bağlı üreticiler bir öneride bulunuyor. Değerlendirme ile birlikte il bazında il müdürlükleri ticaret odasındaki yetkililer ve o belediyenin yetkilileri ile bir kurul oluşturuluyor. Yapılan öneri fiyatını görüşüyorlar ve en son bir rakam belirleniyor. Fırıncılar odasının da bulunduğu bir komitede bu fiyat Ticaret Bakanlığı’na gönderiliyor, eğer bakanlık bu fiyatı onaylarsa uygulamaya geçiliyor. Reddedilen 210 gramlık ekmeğin 8 lira olması durumu da haksız bir kazanca yol açmaktadır. Her ilçede farklı fiyat uygulanması aslında mümkün değil. İlçe bazındaki tepkilere göre alım gücüne göre maalesef fırıncılar gramajla ve fiyatla oynayarak satıyorlar.