‘Aylık enflasyonda yavaşlama başladı’
3 mins read

‘Aylık enflasyonda yavaşlama başladı’

MİTHAT YURDAKUL / Ankara – TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda milletvekillerine sunum yapan Erkan, enflasyon beklentilerindeki bozulmanın, enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturduğunu belirterek, “Bu unsurlar enflasyonun yıl sonunda enflasyon raporundaki tahmin aralığının üst sınıra yakın seyredeceğine işaret etmekte” diye konuştu. Fiyat istikrarı için tüm araçları kullanmaya devam edeceklerini vurgulayan Erkan, “Güven artıracak para politikasını sabırla uygulayacağız” diye konuştu.

‘Yükseliş geçici’

Ücret, kur ve vergilerin enflasyona önemli ölçüde yansıdığını anlatan Erkan, şunları söyledi:

“Aylık enflasyon ana eğilimi eylülde yavaşlamaya başladı. Büyümeden ödün vermeden de dezenflasyon sağlanabilir. Parasal sıkılaştırma sürecimizin ve güçlü bir eğilim gösteren rezerv birikiminin etkilerinin döviz kuru istikrarını desteklediğini görmekteyiz. Parasal sıkılaştırma adımlarımızın birikimli etkileri ile ana eğilimi düşürerek, dezenflasyonu 2024 yılında Enflasyon Raporu’ndaki patika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlıyız. Enflasyonda geçici bir yükseliş gerçekleşmektedir. Bu süreçte 2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir bir şekilde sağlanmasını sağlayacak zemini dikkatle ve özenle oluşturuyoruz. Dezenflasyon süreci dönemine girildiğinde, göreli fiyatlarda geçici düzeltmeler, yerini kur istikrarı, iyileşen cari denge, mali disiplin, sermaye akımlarında kalıcı güçlenme ve artan rezervlere bırakacaktır.”

Plan Bütçe Komisyonu’nda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan’a (ortada) Para Politikası Kurulu üyeleri Cevdet Akçay (solda) ve Hatice Karahan da (sağda) eşlik etti.

‘Milyarlarca dolarlık teklifler masamda’

Milletvekillerinin sorularını da yanıtlayan Erkan, Kur Korumalı Mevduat’a (KKM) yapılan 2023 yılı ödemesinin, bilanço açıklandığında sağlıklı bir şekilde açıklanabileceğini belirterek, “Her ne kadar rahat ve uygun hissetmesem de prensibin dışına çıkarak ilk 6 ay için bir çalışma yaptık. Merkez Bankası tarafından KKM’ye ödenen 90 milyar lira olduğunu, Hazine tarafında da bunun 60 milyar lira olduğunu söyleyebilirim” dedi. Paradan sıfır atma ve 500 liralık banknot çıkarmanın gündemde olmadığını açıklayan Erkan, şunları söyledi: “Halihazırda yurt dışından bize gelen milyar dolarlık doğrudan yatırım teklifleri var. Bana gelenler genelde Amerika’dan oluyor. Dünya Bankası, Türkiye’mizin ve milletimizin başarı öyküsünün bir parçası olabilmek için çok makul rakamlarda verilen bir yatırım ve biz istedikçe verilen bir yatırım. Aynı zamanda bizim rezervlerimize doğrudan giriş yapabilecek milyarlarca dolarlık teklif mektupları benim masamda. Biz kendi istediğimiz oranlarda, kendi istediğimiz koşullarla kabul etmek istediğimiz için, beni sürekli arıyorlar, geri dönüş için.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir